Projekt címe: KÖNYVTÁRI AJÁNLÓ ÉS TUDOMÁNYOS VÁLLALATI ADATBÁNYÁSZ SZOFTVER KIFEJLESZTÉSE MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁN ALAPULÓ KERESŐ TÁMOGATÁSÁVAL.
Projekt azonosító száma: 2018-1.1.1-MKI-2018-00013
Kedvezményezett neve: Cashfund Szolgáltató Zrt., jogutódja Negentropics Szoftver Zrt.
Projekt összköltsége: 162 296 275,-Ft
Projektben elnyert támogatás összege: 62 558 510,-Ft
Projekt kezdete : 2018.11.01
Projekt vége: 2020.01.15.

Projekt tartalmi összefoglalója:

A Negentropics Zrt. (jogelődje a Cashfund Zrt.) mérnökei és üzleti elemzői közreműködésével olyan naprakészen tartható adatbankot és rendszerező modult fejlesztett ki, melyben a könyvtárakban lévő digitalizált cikkek, könyvek szabadszöveges (azaz nem strukturált) leírása alapján saját fejlesztésű mesterséges intelligencia technológiánk felhasználásával képes azonosítani a hosszú szövegek tartalmát, azokhoz kapcsolódó, típusazonos könyveket. Ezáltal pontosabb keresést tesz lehetővé és csökkentheti azt az időt, amelyet tudósok erre fordítanak, így költségcsökkentést eredményez egyes kutatások, illetve könyvajánlók esetében. A kereső egyes moduljai kifejezetten a kutatások kreatív részét támogatják úgy, hogy kérésre képes asszociatív kapcsolatokat kialakítani dokumentumok között, ezáltal pedig fölhívja a figyelmet olyan kapcsolatokra, amelyek különben a kutatók előtt rejtve maradtak volna.

A nemzetközileg elérhető nyílt, vagy előfizetéses adatbázisok felhasználásával (pl. Project Gutenberg adatbázis) elsősorban könyvekben és tudományos folyóiratok cikkeiben kereső tudósokat támogat abban, hogy az egyes szakterületeken belül a tudomány aktuális állását felkutathassák, illetve a könyvkiadóknak célzott, és a jelenlegi módszereknél sokkal hatékonyabb és relevánsabb találatot adó könyvajánlót használhassanak.

A fejlesztés egy olyan alapötletre támaszkodik, mely szabadalmaztatása folyamatban van (USÁ-ban beadásra került 2017-ben).

Arculati kézikönyvnek megfelelően a finanszírozó logója:

tender